Inlägg från alfapet.blogg.se

Vad är en bra film? Är det de som flest människor gillar? Är det de som blir hyllade av olika filmkritiker? Eller är det de som får oss att tänka lite extra?

För mig är en bra film någon som får mitt hjärta att dunka lite lite snabbare. Det kan vara på grund av den genomtänkta handligen, för de finurliga detaljerna eller för att allt bara känns så rätt. Det är egentligen svårt att hitta en gemensam nämare för mina favoritfilmer. Varje gång jag ser Eternal Sunshine of the Spotless Mind blir jag som nykär; Ensam Hemma får mitt barnasinne att fnittra; och Requiem for a Dream får min mage att vrida sig flera varv av obehag. Och alla är de filmer som jag verkligen älskar.

En sak som jag älskar i filmer är när den innhåller massa små saker som egentligen inte alls för handligen framåt. Det kan vara att man får lära känna bikaraktärerna ett snäpp djupare, eller att handligen hela tiden kommer in på små villovägar, som det är i Amelie från Montmartre. Fast å andra sidan tycker jag också det är smått fantastiskt när varenda liten pyttedetalj är viktig. När det inte är något som inte finns där av en mening, lite som i Donnie Darko.

Vackert foto är också något som gör att en film verkligen växer i mina ögon. Eller vackert kanske det inte egentligen behöver vara, men det ska vara genomtänkt. Ett intentsägande foto som i Twilight gör att filmen blir lite mer ointressant att se på. Medan t.ex. En Kärlekshistoria verkligen blir bättre tack vare hur vackert det är.

Vad finns det mer som kan göra en film alldeles underbar? En film där huvudpersonen har åsikter som jag inte alls skulle kunna stå för får mig intresserad. När man upptäcker att man det finns vissa som verkligen tänker på ett helt annat sätt än vad jag gör. Också när en film har en moral som egentligen är felaktig enligt samhällets normer.  Fight Club till exempel.

Filmer är en helt fantastisk värld tycker jag, och jag ser på så vansinnigt mycket film. Pågrundav de två anledningarna har jag bestämt mig för att starta en filmblogg. För jag saknar lite det där med att skriva filmreccensioner som man gjorde när man var liten. Och för att jag glömmer vad jag egentligen tyckte om vissa filmer. Så för att komma dit är det bara att skriva till /film bakom den vanliga bloggadressen så det blir alfapet.blogg.se/film. Där kommer jag skriva lite om varje film jag sett.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0