Växa upp.

Jag kommer ihåg när varje steg man tog var unikt, när vägen till skolan kunde förvandlas till stort äventyr. Med monster bakom hörnet, stenar som kändes som Mount Everest och grenar som måste varit det bästa svärdet i världen.

Jag kommer ihåg när dagarna gick långsamt, nästan för långsamt ibland. När man lärde sig nya saker varje dag, och hann med att göra nästan allt man ville. När man bara tyckte att tiden kan väl gå lite fortare så jag blir STOR snart?

Jag kommer ihåg när man gick i lågstadiet och niorna var de coolaste och största i världen. Man smygtittade när de rökte bakom skolgården och cyklade utan hjälm. Och man tänkte att nån gång ska jag också bli så stor.

Och nu då? Andy i Toy Story blivit en stor pojke. Människor som är flera år yngre än mig har blivit popstjärnor och sportunderbarn. Till och med Harry Potter som följt mig som en trogen gammal vän under hela min barndom har växt upp. Och kvar har de alla lämnat mig, liggande i fosterställning under ett stort täcke. Undrande var min barndom tog vägen, undrande om det är dags att växa upp nu.

(källa)

En kaka om dagen är kanske inte så bra för magen, men det gör inget!

Hej hej! Det blev en liten bloggpaus. Men nu tänkte jag bjuda på några recept på saker jag har bakat den här veckan. Jag har kommit in i en riktig bakperiod och så här till jul så känns det riktigt fint.

Vit ischoklad från ett recept hos Söta Saker. Här hittar du det receptet.Kokos och Lime kakor

Du behöver:
6,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
225 g mjukt smör
3,5 dl socker
1 ägg
0,5 tsk vaniljsocker
skal från en stor lime (jag tog iof citron, men det ska vara lime)
3 msk limesaft
1 dl råsocker

Värm ugnen till 175°C. Rosta kokosen i ca. 5 minuter, men passa den noga så den inte blir bränd.
Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en liten skål.
Blanda smör och socker med en elvisp tills det blir slätt och fluffigt. Tilsätt ägg, vaniljsocker, limesaft och limeskal.
Blanda i torrprodukterna och kokosen.
Rulla degen till små bollar och rulla de sedan i råsockret. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg de med drygt 5 cm mellanrum.
Grädda 8-10 minuter. De ska vara lite lätt ljusbruna. Ta ut ur ugnen och låt stå kvar på plåten ca 2 minuter.
KLART.

Receptet kommer ursprungligen härifrån, men jag har översatt det.Macaroons från det här receptet med den här fyllningen.
Ojojoojoj

Lite allmänt kaos just nu, men jag återkommer när allt har ordnat upp sig. Måste bara ta tag i en miljon tråkiga saker som väntar först.... Men ni kan ju lyssna på novemberspellistan så länge. Här hittar ni den.

På tal om...

På tal om pyssel och inspiration och sånt, så tänkte jag fråga om någon skulle vilja ha ett Pinterest-konto. Jag har nämligen sex stycke invites om någon är sugen. Pinterest är ett ställe där man kan samla bilder som man tycker är fina och inspirerande. Och sen kan man kolla på bilder som andra tycker är inspirerande. Faktiskt ett himla fint ställe tycker jag. Lite som en blandning mellan tumblr och weheartit.

Så alltså, om någon är sugen på att bli medlem där så hojta till! Glöm inte att skriva i mailadress så jag vet var jag ska skicka inbjudningen!

Puss

Pyssel pyssel pyssel.

Idag har eftermiddagen spenderats åt att pyssla med en liten sak. Det har innefattat kartong, en gammal t-shirt, strykspray, make-up-penslar för att jag inte hade några vanliga penslar, kladdig färg, ännu kladdigare lim, och massa småpill. Ni ska få se vad fint det blir om några dagar när det är helt fixat.

Ett annat pysselprojekt jag håller på med är att jag är mitt uppe i att göra julklappar till hela min släkt. Alla ska få samma sak men med lite variation... Jag kan ju inte avslöja vad det ska bli här, för det finns ju faktiskt risk att någon råkar läsa det. Men jag lovar att visa er efter jul. Förhoppningsvis kommer det bli lika fint som det ser ut i mina tankar.

Dessutom håller jag på och sy och fixa en massa av mina kläder. Klänningar som behöver göras kortare, hål som behöver lagas. Ja, ni vet såntdär.

Det är egentligen lite knäppt att jag pysslar så mycket just nu, för jag är egentligen inte en speciellt pysslig person. Jag har alldeles för dåligt tålamod, och har megaklumpiga fingrar som får lite lätt panik varje gång de ska pillra med saker. Kanske är det för att jag har överdoserat med inspirationsbloggar på sistone. Eller så är det bara för att min kreativa sida behöver släppas ut ibland. Himla trevligt är det iallafall. Jag tror jag ska fortsätta på den här trenden, eller vad tycker ni?

Tips.

Tre bloggar
1. http://bakemyday.se/ - En så fruktansvärt fin bakblogg. Jag satt och tittade igenom hela arkivet häromdagen och det är så mycket bakinspiration och kreativitet så det är helt galet.
2. http://punkstylebitch.tumblr.com/ - En fin tumblr som handlar om mode. Låter kanske inte så orginellt, men jag fastnar himla ofta för bilder och saker därifrån.
3. http://iamthechildofthemoon.blogspot.com/ - Alltid massa fina gamla bilder som man kan sitta och kolla på i evigheter.

Tre låtar
1. Roses Kings Castles – Follow Me To Work
2. The Libertines – Never Never
3. Ella Fitzgerald – Undecided (02-17-39)

Tre filmer
1. Mary and Max (2009)
2. Det Femte Elementet (1997)
3. Léon (1994)

Tre tweets
1. "See,what I'm saying is that u can't make an omelette without cracking a few eggs&humanity is just a cracked egg&the omelette...stinks." - Didz Hammond
2. "När man vill skriva ordet ”fucking” på min telefon vill den istället skriva ”givmild”. Det tyckte jag var lite fint." - Jonas Gardell
3. "Old people used to annoy me at weddings by saying "you're next!" They stopped all that when I started doing the same to them at funerals." - Glenn Quagmire

Tre bilder
1.

2.

3.

(klicka på bilderna för att se vart jag hittade de)

För nu vet jag att kärlek finns.

Ibland glömmer man bort hur mycket musik kan betyda. Ibland glömmer man bort hur underbart livet kan vara. Ibland glömmer man bort hur fucking amazing konserter är. Ibland glömmer man bort att kärlek finns. Tack Håkan för att du har fått mig att komma ihåg att livet faktiskt är riktigt fint.

Att stå i ett hav med människor; där alla skriksjunger från djupet av sitt hjärta, där man ser lycka i sin renaste form, och få se på den finaste herren som Sverige någonsin skådat. Det finns nog helt ärligt inget som slår det. Det finns inte ord för att beskriva hur otroligt bra det var igår kväll.Har våra relationer förändras genom internet?

På grund av tids- och inspirationsbrist så tänkte jag visa er en sak som jag skrev i våras, till mitt svenska B nationella tal.

Är det kanske såhär Julias facebook-status skulle sett ut om hon levt idag?Sedan Romeo och Julias tid har våra sätt att kommunicera förändrats mycket. En av de största anledningarna stavas enligt mig INTERNET. Det som förr skrevs i brev eller sades personligen meddelar vi idag ofta genom t.ex. facebook-statusar och bloggar.

Att sättet vi kommunicerar på har förändrats är ingen nyhet direkt. Men hur viktigt har egentligen det vi säger på internet blivit, och hur påverkar de här nya sätten att kommunicera oss och våra relationer?

Den senaste statistiken jag hittade angående hur många bloggar som finns i världen är från 2007. Kan någon gissa hur många bloggar som fanns då? 112,000,000. Och då kan man bara tänka sig hur många det finns nu, tre år senare. Det innebär att vi om vi vill kan läsa över 100 miljoner människors tankar, idéer och åsikter. Enligt mig är bloggar ett ypperligt sätt att lära känna en person bättre, eftersom man kan läsa personens egna tankar, samt få en djupare inblick i andra människors liv och vardag, världen över.

Facebook, twitter och andra sociala medier ger oss ytterligare en dimension vad gäller det här; nämligen statusuppdateringar. Vissa verkar skriva om allt som händer de på facebook och idag verkar det som att många anser att t.ex. en relation inte är på riktigt förrän man är ”facebook-officiell”

Pendeltåg mot Märsta, Stockholm

Tre tjejer ~17 sitter och diskuterar den enas nya pojkvän.
Tjej 1: Men är ni tillsammans nu!? Varför har du inte sagt något? Jag har inte sett någon ändrad status på Facebook!
Tjej 2: Nej, måste man ändra direkt eller?
Tjej 1: Ja, klart man måste. Du är inte ihop på riktigt förrän du ändrat status.
Tjej 3: Jag känner en tjej som var ihop med sin kille i nästan tre månader innan hon ändrade. Båda två stod liksom som singel!
Tjej 1: Men shit… är de fortfarande tillsammans då?
Tjej 3: Ja, jag tror det.
Tjej 1: Va!? Det är ju helt sjukt! Det kommer ta slut när som helst.

(http://www.tjuvlyssnat.se/stockholm/att-ha-pojkvan-handlar-bara-om-status)

Visst var det ett ganska roligt samtal? Men lite skrämmande är det också. Måste vi berätta allt på facebook och liknande ställen?

Statusuppdateringar är för det mesta korta och ganska meningslösa.  Det kan handla om vad man har ätit till lunch, om man ska gå ut och köpa kaffe och vad man lyssnar på för musik just precis nu. Genom det här får vi ytterligare en inblick i andras vardag; och kanske är det så att dessa korta uppdateringar gör att vi lär känna varandra lite bättre.

I ”Kulturkrönikan 14 maj” anser någon att på internet ”lär man känna nån inifrån och ut istället för tvärtom”? Gör bloggar, statusuppdateringar och annat på internet att vi lär känna varandra bättre? I texten står det även ”I nätflirtandets värld samsas alltså anonymitetens trygghet med lanseringen av vårt drömjag”.

På internet kan vi välja att visa vissa speciella sidor av oss själva, och strunta i resten. Kanske är det så att det inte är bilden av oss själva utan bilden som vi väljer att visa som man lär känna bättre? Att kunna gömma sig bakom ett påhittat jag kan få många människor att bete sig på ett sätt de aldrig skulle göra i verkligheten. Är det den här påhittade personen som vi lär känna eller lär man faktiskt känna en person på ”riktigt” genom internet?

Min inställning till internet är egentligen ganska splittrad. En viss del av mig älskar möjligheterna som finns; ett forum för människors tankar, ett sätt att kunna hålla kontakten med gamla vänner, och att man kan hitta ALLT där. Samtidigt kan jag skrämmas av t.ex. den hårda attityden som finns lite överallt.

”Internet är bara en fluga” sade politkern Ines Uusmann en gång i tiden. Att så inte är saken kan vi tydligt se. Men ibland kan jag ändå tro att internet inte kommer vara lika populärt längre fram i tiden. Vi lever i en IT-tid och på många sätt är det egentligen ett ganska opersonligt sätt att kommunicera. Vi lägger ner mer och mer tid på datorer och internet och vi chattar ofta istället för att träffas ”in real life”.

Nästan alla de stora epokerna har efterföljts av en väldigt annorlunda tid. Den mer vetenskapligt tänkande Upplysningstiden följdes av Romantiken där känslorna och fantasin regerade. Idag regerar det i många avseende ganska ”hårda” i internet. Kanske är det så att även vår tid kommer efterföljas av en ”mjukare” epok. Vad som kommer hända då, kan vi bara gissa oss till.

Ja, för vad hade hänt om Romeo och Julia hade levt idag? Skulle de liksom nästan alla andra också blotta ut sig själva och sin kärlek på nätet? Vi påverkas alltid av den tiden vi lever i . Romeo och Julia påverkades bland annat av kyrkan, liksom vi påverkas av t.ex. internet. Och om Romeo och Julia skulle höra hemma i vår tid hade internet troligtvis spelat en stor roll i även deras liv.

Ett år i spotifylistor.

Min egna dator har äntligen blivit lagad. Så nu är det dags för ett inlägg jag planerat att skriva ganska länge. Det är nämligen så att jag har gjort en spotifyspellista för varje månad i ett år nu. Därför tänkte jag att vi ska titta efter lite vad som har hänt i mitt liv under den tiden. Här är förresten den här novembers spotifyspellista. NOVEMBER 2010.

NOVEMBER 2009 (klicka på rubrikerna för att komma till spotifyspellistan)
I november för ett år sedan så klippte jag den frisyren som jag fortfarande har. Trivs fortfarande superbt. Den månaden började jag sticka igen för första gången sen mellanstadiet, och det resulterade i en (ganska ful) röd halsduk. Dessutom så var jag och såg Grizzly Bear. Det var en himla fin konsert. En annan sak som hände var att jag gick på akupunktur lite då och då för att lindra min huvudvärk. Men det var så läskigt så jag slutade ganska kvickt. På bloggen skrev jag bland annat lite om olika ljud. Annars så var vardagen fylld med svininfluensatjafset. Alla skulle ha en åsikt. Och det var ungefär det.DECEMBER 2009
I december fyllde jag sjutton, och hade en hemskt dålig födelsedag. Jag åkte ner till Malmö för att lyssna på min älskade herr Doherty, men han ställde in.... Här är en liten film om det. Annars var jag mest lite allmänt smådeppig hela december. JANUARi 2010
Jag och min familj åkte till Borneo och Kuala Lumpur första halvan av januari. Det var verkligen helt helt fantastiskt, och jag skulle så himla gärna vilja åka dit nu igen. Jag slapp dessutom det kallaste Stockholm på år och dar, så det var bäst. Resten av januari spenderades med att vilja tillbaka till värmen, och vara sur för att SL gjorde att det tog två timmar att komma till skolan.FEBRUARI 2010
Jag åt ostron för första gången, jag pluggade betydligt mindre än jag behövde, dansade Lindy Hop med mina vänner, åkte och lyssnade på finaste Laleh, blev sugen på att tatuera mig, försov mig till sju på kvällen, och ville mest att gymnasiet skulle sluta.MARS 2010
En vulkan var det enda alla pratade och panikade om. Annars så rullade väl livet bara på som vanligt tror jag. Jag gjorde en lång videologg som handlade om en film jag ville göra utifrån vilken musik som skulle kunna spelas. Jag tittade på fight club mest hela tiden, och var mega mega glad för att the Libertines återförenades.
APRIL 2010
April började med att besök Tjörn. Sen fyllde den här bloggen ett år. Jag bestämde mig för att sluta rida. Jag var på Skansen. Och trots att vädret blev bättre och bättre så gick jag hela April runt med en obehaglig känsla i magen. Annars var det väl en fin månad tror jag.MAJ 2010
I maj blir allt alltid lite lättare på något sätt. Kan ju vara för att maj är min absoluta favoritmånad. Jag längtade mest till sommaren, och försökte klara mig igenom skolan. Jag hängde ganska mycket med Kajsa och Tina. Och så försökte jag sola så mycket som möjligt. Jag var på Gotland med min klass i några dagar. Och så skrev jag ett blogginlägg om hur det är att vara rädd hela tiden.JUNI. 2010
Precis efter att skolan slutat (!) åkte jag till Taize. Det var fint, men blött. Sen åkte jag till Tjörn och njöt över mitt sista sommarlov någonsin. Det var underbart.


JULI. 2010
Sommaren fortsatte vara underbar. Slukade böcker som bara den. Jag åkte till Grekland med mina finaste flickor.


AUGUSTI. 2010
Jag var lite mer på Tjörn. The Libertines spelade på Reeding och Leeds festival, och jag var inte där. Jag var på en stor släktträff. Skolan började. Jag var på dåligt humör mest hela tiden.


SEPTEMBER. 2010
Det var val i Sverige, och det värsta tänkbara på alla sätt hände. Annars så funderade jag mycket på rymden, och min plats i universum. Sådär sensommarfilosofiskt som det ibland kan bli. Och någon gång i slutet så tappade jag nog lite hoppet på mänskligheten. Men så brukar det vara när skolan kommer igång och nästa sommar verkar vara mil bort.OKTOBER. 2010
Oktober bjöd på massa plugg, praktik på Tom Tits, och fina höstdagar blandade med rusk. Jag började räkna ner till min födelsedag ordentligt, och färgade mina toppar gröna, och tittade på massa film.


NOVEMBER 2010.
November har ju bara börjat. Men hittils har jag haft ett underbart höstlov, skaffat akvarium, och haft det ganska bra.


Kom ihåg att klicka på varje månad, så får ni den spotifyspellista. Puss

Vegetarian?

På filosofin så skulle vi nyligen skriva om djuren kontra människans värde. Summan av kardemumman av det jag kom fram till är att jag tycker att djur och människor har samma inneboende värde och därför har rätt att behandlas på det sätt som passar de bäst, typ. Nu kommer det till det lilla kruxet. Trots att jag tycker som jag gör så äter jag kött, och tycker det är kollosalt gott dessutom. Hur i hela fridens namn kan jag egentligen försvara att jag äter döda djur, som troligtvis inte alls fått ha ett bra liv, när jag egentligen i grunden tycker att djur och människor är lika värda?

Förstår ni mitt problem? Jag gör en sak som jag egentligen tycker är helt tokfel. Jag borde verkligen inte äta kött, men jag tycker det är så tokgott så det finns inte. Dessutom är jag inte alls en grönsaksmänniska, och jag hatar bönor och linser... Borde jag bli vegetarian? Egentligen har jag ingen som helst lust att bli det alls, men jag kan inte heller försvara att jag äter kött längre.


Saker man kan göra på sitt sista höstlov.

  • Ordna alla böcker i sin bokhylla efter färg.
  • Nåla fast sin trollkarlshatt på väggen.
  • Dricka massor med kaffe och äta kaffekyssar till.
  • Följa med sin (snart femtonåriga) lillasyster till cityterminalen för att visa vägen.
  • Åka ut till Myrorna i Ropsten och köpa två tjocka tröjor och ett mathable (alfapet fast med matte istället för att man ska skriva ord).
  • Se på Harry Potter 1 tre gånger i rad.
  • Ligga på en hård kökssoffa och titta upp i taket och lyssna på Brott och Straff.
Vad gör ni?

Böcker som borde bli film.

Ibland känns det som att nästan alla böcker någon gång blir filmatiserade. Det är väl egentligen ganska tacksamt att göra en film på en bok, för få behöver man ju egentligen inte komma på all handling och alla repliker i en film. För det mesta blir väl filmerna ganska mycket sämre än böckerna - och i vissa fall blir de bättre. Som jag tidigare sa så verkar nästan alla böcker bli filmer, men sen finns det vissa böcker som inte har blivit det, och som verkligen borde bli det. Här är min lista på böcker som borde bli film.

1. Mästaren och Margarita. En bok av Michail Bulgakov, som verkligen är helt helt helt fantastisk. Min absoluta favorit bok. Den handlar om att djävulen kommer till Moskva och spelar spratt med människorna som bor där. Med rätt regissör skulle verkligen den här boken kunna bli världens bästa film.

2. Sofies Värld. Jostein Gaarders bok om filosofi. Man skulle kunna göra en så himla bra film om den här boken. Tydligen så finns det en film, som är ganska dålig. Men om man gjorde en påkostad och finurlig film så skulle det verkligen kunna bli underbart tjusigt.

3. Doktor Murkes samlade tysnad. En novell av Heinrich Böll som handlar om en man som samlar på tystnad. Min favoritnovell kanske? Med rätt regissör skulle det kunna bli en så otroligt fin film. Det finns mängder av speciella karaktärer som bara väntar på att bli utforskade.

4. Artemis Fowl-serien av Eoin Colfer. Förutom Harry Potter-böckerna så var det här min absoluta favoritbokserie när jag var yngre. Det handlar om den intelligente unge skurken Artemis Fowl som har massa coola uppfinningar och blir kompis med vättarna som bor i undervärlden, typ. Skulle nog kunna bli en fantastisk film-serie i lite harry potter/spy kids stil.

5. Bibeln. Och då menar jag inte filmatisera hela bibeln. Men en sak som jag tycker skulle vara cool att göra, är att man skulle filma olika berättelser ur bibeln för att visa på att man verkligen kan få belägg för alla åsikter i den. Det skulle kunna bli som en sådan film med många olika berättelser, som sitter ihop på konstiga sätt. Lite love actually-aktigt, om ni förstår hur jag menar?


(källa)


  • bloglovin
  • RSS 2.0